علل بروز انواع مختلف سرطان شایع ترین سرطان در ایران
به گزارش آزمایشگاه رادین، همشهری آنلاین نوشت: دانستن این که سرطان دارید می تواند استرس زا و نگران کننده باشد؛ این که چگونه باید با آن روبه رو شوید و چطور باید مراحل بیماری را طی کنید آرامش شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ازاین رو بهترین کار آن است که تا حد امکان از بروز آن پیشگیری کنید.
سرطان گروه بزرگی از بیماری ها با خصوصیت های تقریبا مشترک را شامل می شود و هنگامی اتفاق می افتد که سلول های طبیعی تبدیل به سلول های سرطانی و همینطور تکثیر و پخش می شوند. با وجود آنکه هم اکنون راه های زیادی برای پیشگیری، مقابله و درمان سرطان وجود دارد. اما هنوز هم مبتلا شدن به آن نگران کننده است.
ضمن آنکه هم اکنون تشخیص زودهنگام و روش های درمان نوآورانه، سرطان را درمان و به افراد مبتلا به سرطان کمک می نماید عمر طولانی تری داشته باشند. محققان پزشکی هم درحال شناسایی عوامل خطر مستقل در رابطه با مبتلا شدن به سرطان هستند تا از ابتلای افراد به سرطان جلوگیری نمایند.
فشار مالی و روانی بروز سرطان
دکتر علی فهیمی، فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان در رابطه با مبتلا شدن به سرطان می گوید: یکی از مهم ترین نگرانی های افراد در جامعه امروز، بروز انواع مختلف سرطان، بخصوص سرطان ها بدخیمی است که تعداد قابل توجهی از افراد جامعه را از نظر فشار مالی و روانی تحت تاثیر قرار می دهد. اما باید به این نکته اشاره نمود در مواردی از بدخیمی ها میتوان با اقداماتی از بروز آنها پیشگیری کرد. بعنوان مثال گروهی از بدخیمی های سرطان پروستات در آقایان و بدخیمی های سینه و دهانه واژن در خانم ها از راه بررسی های زود هنگام قابل پیشگیری است.
سرطان روده بزرگ
به گفته این فوق تخصص گوارش، یکی از بدخیمی های بسیار شایع در ایران و دنیا بدخیمی های روده بزرگ (کانسر کولورکتال) است که خوشبختانه جزء آن دسته از بدخیمی هاست که میتوان از راه غربالگری بموقع پیش سازهای اولیه آنرا شناسایی، درمان و همینطور از ایجاد آن جلوگیری کرد.
اگر نگاه اجمالی به میزان شیوع و بروز کنسرهای روده بزرگ داشته باشیم متوجه می شویم که این کنسر شایع ترین کنسر در بزرگسالان ایران است که البته دردیگر نقاط جهان هم از سرطان های بسیار شایع است که سالانه درصد بالایی از کنسرهای تشخیص داده شده را به خود اختصاص می دهد و با عنایت به سبک زندگی امروزی درحال گسترش است.
منشاء اولیه بدخیمی های روده بزرگ
دکتر فهیمی می گوید: باید به این نکته توجه کرد که منشاء اولیه اغلب بدخیمی های روده بزرگ، پولیپ های آدنوماتوز است که این پولیپ ها به صورت بالقوه، به تدریج و به مرور زمان (گاهی حدود ۱۰ سال) توانایی ایجاد سرطان های روده بزرگ را دارند. البته در گروه کوچکی از بیماران سندروم های پولیپ خانوادگی و بیماری های التهابی روده (IBD) بعنوان زمینه ساز بدخیمی های روده شناخته می شوند.
ضرورت تشخیص زود هنگام بیماری
به گفته این فوق تخصص گوارش، با عنایت به میزان بروز و شیوع این بدخیمی، تشخیص زودهنگام بیماری در مراحل اولیه می تواند باعث جلوگیری از این گونه بدخیمی ها می شود. ضمن آنکه ریسک عامل های این بدخیمی را میتوان به دو گروه قابل اصلاح و غیر قابل اصلاح تقسیم بندی کرد.
عوامل خطر غیر قابل اصلاح
دکتر فهیمی می گوید: عوامل خطر غیر قابل اصلاح شامل سن، جنس، وجود سابقه فامیلی یا سندروم های پولیپ ارثی یا خانوادگی است. طی بررسی ها مشخص شده در مردان و در سنین بالای ۴۵ سال، احتمال ایجاد بدخیمی بیشتر خواهد بود.
عوامل خطر قابل اصلاح
عوامل خطر دیگری هم مانند سیگار، چاقی، مصرف الکل و گوشت قرمز، و مصرف نکردن سبزیجات و میوه ها و کمبود کلسیم در رژیم غذایی و همینطور نداشتن فعالیت فیزیکی و ورزش مناسب در گروه عوامل قابل اصلاح قرار دارند. ازاین رو بعنوان پیشگیری اولیه میتوان به افراد سفارش کرد از مصرف دخانیات اجتناب کنند. همینطور مصرف گوشت قرمز را تا ۲۰۰ گرم در هفته کاهش دهند و مصرف میوه و سبزیجات تازه به صورت روتین و منظم در رژیم غذایی خود قرار دهند و در هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش کنند.
ارتباط غربالگری و وخامت بیماری
به گفته این فوق تخصص گوارش، مهم ترین سفارش در جلوگیری از بیماری در افراد سالم و بدون علامت جامعه، تشخیص زود هنگام پیش سازهای بیماری (پولیپ روده) و حذف آن هاست.
روش های مختلف غربالگری
روش های مختلفی برای غربالگری مورد استفاده قرار می گیرد که شامل روش های در رابطه با بررسی نمونه های مدفوع، رادیولوژی و در نهایت هم دقیق ترین این روش ها بررسی مستقیم روده با استفاده از کلونوسکوپ است. ازاین رو بهترین روش غربالگری سرطان روده بزرگ در افراد سالم و بدون علامت انجام کلونوسکوپی در ۴۵ سالگی خواهد بود که می تواند در موارد بسیار زیادی از ایجاد سرطان های روده بزرگ و در نهایت عوارض بسیار شدید و سنگینی که در زمینه درمان سرطان روده به وجود می آید پیشگیری کرد.
بیشتر بخوانید: هشدار دانشمندان در رابطه با خطر یکجا نشستن به مدت طولانی!
۲۳۳۲۳۶
منبع: radinlab.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب