درمان برخی اختلالات عصب شناختی با رفع اختلالات خواب

درمان برخی اختلالات عصب شناختی با رفع اختلالات خواب

به گزارش آزمایشگاه رادین نتایج پژوهش محققان دانشگاه علوم پزشكی شیراز نشان داده است كه با درمان اختلال خواب می توان طیف گسترده ای از اختلالات عصب شناختی را پیشگیری كرد.


به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از ایسنا، محمد نامی، مجری طرح با اشاره به اینکه این مطالعات با عنوان "ارزیابی تبعات اختلال تنفسی انسدادی خواب بر نقشه مغزی و کارکردهای عصبی شناختی درافراد مبتلا" اجرایی شده است، اظهار داشت: اختلال تنفسی انسدادی خواب روی نقشه مغزی و کارکردهای عصب- شناختی تبعات جدی دارد و بر مبنای آخرین طبقه بندی ها تا حدود ۹۰ نوع اختلال خواب وجود دارد و اختلال خواب همواره تبعات مهمی روی سلامتی افراد برجای می گذارد، ازاین رو مبحث پیچیدگی های خواب باید بیشتر از پیش درطب پیشگیری مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به چالش های ناشی از نادیده گرفتن طیف اختلالات خواب، بر اهمیت پرداختن هرچه بیشتر به پژوهش های بین رشته ای و چند تخصصی در این عرصه تصریح کرد و اضافه کرد: با عنایت به خصوصیت بین رشته ای حوزه مطالعات و پزشکی خواب و با تمرکز بر نقش مغز درسلامت خواب، پژوهشی با عنوان «سندرم آپنه انسدادی خواب، تغییرات ریز ساختاری خواب و عواقب عصب-شناختی» به اجرا در آمد.
نامی یکی از مهمترین اهداف این پژوهش را بررسی ارتباط احتمالی بین ریز ساختارهای خواب (الگوهای چرخشی متناوب در الکتروانسفالوگرافی خواب) و اختلالات شناختی در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب قبل و پس از درمان مناسب با فشار مثبت مداوم یا سی پپ دانست و خاطرنشان کرد: بر این اساس در این پژوهش با استفاده از روش شبکه عصبی در داده های خواب در افراد «آپنه خواب» به مدل محاسباتی برای توضیح انتقال ناگهانی در نوار مغز حین خواب در بیماران آپنه خواب دست یافتیم.
مدیرگروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز همینطور بیان نمود: این پژوهش توانست با تکمیل بانک داده الکتروانسفالوگرافی و سایر پارامترهای زیستی خواب در جمعیت سالم و گرفتار آپنه انسدادی خواب اثر درمان سی پپ بر اشکالات تنفسی خواب و عملکردهای شناختی در بیماران گرفتار آپنه انسدادی خواب را تا حدی تعیین کند.
به قول وی، تعیین تبعات عصب شناختی آپنه انسدادی خواب و پیشنهاد الگوی ارزیابی و بازتوانی شناختی برپایه کارایی درمان در این بیماران از دیگر اقدامات انجام شده در این طرح بود.
نامی با اشاره به روند این پروژه اظهار داشت: افراد گرفتار وقفه تنفسی موقت حین خواب در ابتدا عموما خروپف می کنند یا گرفتار محدودیت در جریان تنفسی (هیپوپنه) می شوند. هر رویداد وقفه تنفسی با آپنه انسدادی خواب ۱۰ ثانیه یا بیشتر طول می کشد که به دنبال آن ۳ تا ۴ درصد افت در اشباع اکسیژن در خون رخ می دهد و این مورد نواحی کلیدی مغز را در طول خواب با چالش اکسیژن رسانی مواجه می کند.
وی با اشاره به اثرات مخرب رویدادهای تنفسی حین خواب بر مغز، عنوان کرد: خطر بروز سکته مغزی در افرادی که آپنه خواب دارند تا ۳ برابر بیشتر و درعین حال تاثیرات شناختی آپنه روی مغز مسئله ای قابل توجه است.
مدیرگروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه وقفه های تنفسی خواب روی توجه، تمرکز، حافظه، یادگیری، قضاوت، حل مساله و عدم کنترل هیجان و سایر علایم شناختی تأثیر می گذارد، اظهار داشت: دراین پروژه تاثیرات عصب شناختی که اختلال آپنه خواب بر مغز می گذارد، مورد بررسی قرار گرفت.

بر مبنای اعلام معاونت علمی ریاست جمهوری، نامی با اشاره به اینکه بر پایه مطالعات میدانی برآورد متخصصان این است که حدودا ۴میلیون نفر در کشور گرفتار آپنه شدید و متوسط خواب هستند، اظهار داشت: با عنایت به شیوع این مشکل در جامعه که بین ۵ تا ۲۰ درصد افراد را درگیر می کند، احتیاج به همکاری بین رشته ای و انجام پروژه های پژوهشی این چنینی بیشتر از همیشه احساس می شد.



5.0 / <5
2031
1399/04/29
17:11:48
تگهای خبر: پزشك , پزشكی , درمان , سلامت
X
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
آزمایشگاه رادین