متخصص تغذیه:

ویتامین ها انرژی ساز نیستند!

ویتامین ها انرژی ساز نیستند!

به گزارش آزمایشگاه رادین، دکترای تخصصی علوم تغذیه اظهار داشت: ریزمغذی ها باآنکه به مقدار بسیار اندک مورد نیاز بدن هستند، اما نقشی اساسی و غیرقابل جایگزین در حفظ سلامت و عملکرد طبیعی سیستم های زیستی ایفا می کنند.


تیرنگ رضا نیستانی دکترای تخصصی علوم تغذیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: ریزمغذی ها شامل ویتامین ها و مواد معدنی هستند که باآنکه به صورت مستقیم در تولید انرژی نقش ندارند، اما بعنوان کاتالیزور در خیلی از فرآیندهای زیستی بدن، همچون تولید انرژی، نقش کلیدی ایفا می کنند. این به آن معناست که ریزمغذی ها خودشان انرژی تولید نمی کنند، اما بدون حضور آنها، خیلی از واکنش های متابولیکی مهم همچون تولید انرژی نمی تواند به درستی صورت گیرد. به همین دلیل، برخلاف تصور برخی افراد، مصرف مکمل هایی مانند ویتامین های گروه B یا آهن به تنهایی باعث افزایش انرژی یا چاقی نمی گردد، مگر این که کمبودی در بدن وجود داشته باشد. مقدار نیاز بدن به ریزمغذی ها چقدر است؟ وی ادامه داد: مقادیر مورد نیاز روزانه ریزمغذی ها بسیار اندک است. برای مثال، میزان سفارش شده برای دریافت روزانه ویتامین B2 کمتر از ۲.۵ میکروگرم است، در حالیکه برای کلسیم این مقدار می تواند به حدود یک گرم برسد. بر همین اساس، مواد معدنی معمولا به دو گروه کلی ماکرومینرال ها مانند کلسیم و فسفر که نیاز بدن به آنها زیاد است و میکرومینرال ها مانند آهن و روی که به مقادیر کمتری نیاز دارند هم تقسیم می شوند. نیستانی افزود: توزیع ریزمغذی ها در مواد غذایی یکنواخت نیست، برخی مواد غذایی سرشار از یک یا چند ریزمغذی خاص هستند، در حالیکه برخی دیگر فاقد آنها است. بنابراین، یکی از علل اصلی سفارش به تنوع غذایی همین مساله است؛ چونکه تنها با مصرف مواد غذایی متعدد میتوان اطمینان حاصل کرد که مجموعه ای کامل از ریزمغذی های مورد نیاز بدن تأمین می شود. چگالی ریزمغذی؛ شاخصی برای سنجش ارزش تغذیه ای وی ادامه داد: یکی از معیارهای مهم در سنجش ارزش تغذیه ای مواد غذایی، چگالی ریزمغذی آن هاست. این مفهوم به میزان ریزمغذی موجود در واحد وزن یا کالری ماده غذایی اشاره دارد. هر چه ماده ای دارای ریزمغذی های بیشتر و کالری کمتر باشد، ارزش تغذیه ای آن بالاتر است. برای نمونه، سبزیجات و میوه ها چگالی ریزمغذی بالایی دارند و در عین حال کالری کمی دارند؛ در نتیجه در رژیم های سالم غذایی بسیار سفارش می شوند. به قول وی؛ در مقابل، موادی مانند روغن ها، باآنکه کالری زیادی دارند، اما از نظر ریزمغذی ها فقیرند و ارزش تغذیه ای آنها محدود است. نیستانی تصریح کرد: در صورتیکه رژیم غذایی فرد متنوع نباشد و از گروههای مختلف غذایی به میزان کافی استفاده نشود، بدن امکان دارد با کمبود ریزمغذی ها مواجه شود. مراحل بروز کمبود به این صورت است که ابتدا ذخایر موجود در بدن کاسته می شود، و در صورت تداوم این وضعیت، علایم بالینی ظاهر می شود. البته در مورد برخی ریزمغذی ها مانند ویتامین B12 یا آهن، بدن ذخایری در خود دارد که تا مدت کوتاهی می تواند نیاز را جبران کند، اما در بلند مدت این ذخایر هم کاسته شده و کمبود واقعی بروز پیدا می کند.


منبع:

5.0 / <5
31
1404/02/03
11:59:32
تگهای خبر: رژیم غذایی , سلامت , سیستم , متخصص
X
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
لینک دوستان آزمایشگاه رادین
آزمایشگاه رادین