مشکلات رایج در روزه داری و راهکارهای حل آن

مشکلات رایج در روزه داری و راهکارهای حل آن

آزمایشگاه رادین: در روزهای روزه داری به علت تغییر سبک زندگی و تغییر الگوی غذایی، افراد روزه دار ممکنست گرفتار مشکلاتی شوند که به راهکارهای رفع آن می پردازیم.


به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از ایسنا، بنابراعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، تغییر عادت غذایی در ماه مبارک رمضان، می تواند منجر به بروز مشکلاتی شود که با اتخاذ راهکارهای تغذیه ای درست میتوان جلوی بروز آنها را گرفت.
_ یبوست:
یبوست می تواند سبب هموروئید (بواسیر) و سوء هاضمه همراه با احساس پُری معده شود.
دلایل: مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده مثل نان های تهیه شده از آرد سفید (نان لواش و فانتزی) و کاهش مصرف آب و غذاهای حاوی فیبر (میوه و سبزی)
درمان: پرهیز از مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده مثل نان سفید، افزایش مصرف آب، استفاده از نانهای سبوس دار (نان سنگک و جو) به همراه مایعات، افزایش مصرف میوه ها بخصوص میوه های حاوی فیبر بالا مثل هندوانه و سبزی ها. مصرف خاک شیر و یا تخم شربتی با آب داغ در موقع خواب، آلو و انجیر خیس خورده در آب در هنگام خواب همراه با یک لیوان آب ولرم
_ سوء هاضمه و نفخ
دلایل: مصرف زیاد غذاهای چرب، سرخ کردنی و ادویه دار، غذاهایی مثل تخم مرغ، کلم، عدس، نوشابه های قندی گازدار مثل کولاها و یا حبوباتی که پیش از پخت در آب خیسانده نشده باشد ایجاد نفخ می کنند.
درمان: پرهیز از غذاهای چرب و نوشابه های گازدار و سفارش به مصرف غذاهای ساده و آب به جای نوشیدنی های گازدار، دراز نکشیدن تا یک ساعت پس از وعده افطار و سحر
_ افت فشارخون
تعریق زیاد، ضعف، کاهش انرژی، سرگیجه، رنگ پریدگی و حالت غش که امکان دارد هنگام بعداز ظهر در ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد از علایم افت فشارخون است.
دلایل: مصرف کم مایعات و نمک
درمان: خنک نگه داشتن فرد و افزایش مصرف مایعات و نمک (توجه به وضعیت بیماری قلبی –عروقی فرد)
_ سر درد
دلایل: به علل مختلف مانند عادت به کافئین و تنباکو و قطع آن، خستگی و عدم استراحت و خواب کافی به دلیل فعالیت زیاد، ازدست دادن آب بدن، گرسنگی و افت قند خون یا افت فشارخون پدید آید. سردردهای میگرنی هم در این دوران تشدید می شوند چونکه کاهش قندخون و کم آبی سبب افرایش اسیدهای چرب آزاد خون شده و به صورت مستقیم اثر شدیدی بر آزاد سازی کاتکولامین ها درموارد میگرن می شود. اما حتی این افراد هم با راهنمایی و کمک پزشک معالج و ایجاد تغییرات مختصر در مصرف دارو می توانند روزه بگیرند.
درمان:
_ آب و مایعات کافی نوشیده شود.
_ مصرف سبزیجات در وعده سحری کمک کننده است.
_ در طول ماه مبارک رمضان برنامه خویش را طوری تنظیم کنید که خواب و استراحت کافی داشته باشید.
_ در معرض نور خورشید قرار نگیرند و در صورت اجبار از عینک و کلاه استفاده گردد.
_ فعالیتهای بدنی و ورزش در معرض نور خورشید انجام نشود.
_ استعمال سیگار ۱ تا ۲ هفته پیش از ماه مبارک ترک و یا به حداقل رسانده شود.
_ مصرف قهوه و چای پررنگ پیش از ماه مبارک کم کم کاهش پیدا کند.
_ گاهی مصرف یک قرص مسکن در وعده سحری می تواند کمک کننده باشد.
_ اگر سردرد به دلیل افت فشارخون بسیار جدی باشد باید روزه را شکست.
_ افت قند خون
ضعف، سرگیجه، خستگی، عدم تمرکز، تعریق، لرزش، کاهش فعالیت و قدرت جسمانی، سردرد، طپش قلب از علایم افت قند خون است.
علل (در افراد دیابتی): گاهی امکان دارد به علت عدم تنظیم داروهای فرد دیابتیک و از تنظیم خارج شدن قند خون، افت فند خون به طور ناگهانی حادث شده و فرد به کما برود.
علل (در افراد غیر دیابتی): مصرف زیاد قندهای ساده در وعده سحر چون این امر سبب ترشح زیاد انسولین و افت قند در طول روز می شود. همینطور عدم مصرف سحری می تواند سبب افت شدید قند خون و حتی عدم هوشیاری فرد در طول روز شود.
درمان: پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی قندهای ساده در وعده سحری، تنظیم مصرف داروهای کنترل کننده دیابت بر مبنای سفارش های پزشک در افراد دیابتیک، مصرف وعده سحری با رژیم غذایی سالم
_ گرفتگی عضلات
دلایل: مصرف ناکافی غذاهای حاوی کلسیم، منیزیوم، سدیم و پتاسیم، مصرف غذاهای چرب در وعده شام یا افطار و یا کم آبی بدن
درمان: مصرف غذاهایی که منبع غنی از کلسیم، منیزیوم، سدیم و پتاسیم (سیب زمینی، موز، ملون ها، هندوانه، دوغ، سبزی های برگ سبز، آب پرتقال طبیعی، مغزها، گوجه فرنگی، خرما، حبوبات و...) و لبنیات (شیر، ماست، پنیرو کشک)، گوشت و پرهیز از غذاهای پرچرب در آخر شب، نوشیدن مایعات (به ویژه آب) به میزان کافی در وعده های سحر، افطار، بین افطار و شام و از زمان شام تا سحر
_ زخم معده، سوزش سردل، ورم معده و...
دلایل: افزایش اسید در معده خالی سبب این عوارض می شود. سوزش سردل ابتدا در قسمت فوقانی معده در بالای دنده ها شروع شده و تا ناحیه گلو توسعه پیدا می کند. غذاهای ادویه دار، نوشابه های گازدار و قهوه این حالت ها را بدتر می کند.
درمان: درمان هایی برای کاهش سطح اسید معده موجود است
تذکر: افرادی که گرفتار زخم معده یا ناراحتی های گوارشی هستنند باید جهت روزه داری با پزشک معالج خود مشورت کنند.
_ سنگ کلیه
امکان دارد در افرادی که مایعات کم مصرف می کنند اتفاق بیفتد و یا در افرادی که سابقه سنگ سازی کلیه دارند، سنگ کلیه به مرور ایجاد شود که امکان دارد بعد از ایام روزه داری خویش را نشان دهد. ازاین رو سفارش می شود که روزه گیران مایعات زیاد مصرف کنند.
_ درد مفاصل
دلایل: افزایش فشار در مفصل زانو هنگام نماز و یا بالا و پایین رفتن از پله ها مخصوصا" در افراد پیر و افرادی که گرفتار التهاب مفاصل هستند سبب درد، تورم و ناراحتی می شود. مصرف مایعات به میزان ناکافی هم می تواند در بدتر شدن این وضعیت موثر باشد.
درمان: کم کردن وزن چون زانوها قادر به تحمل وزن اضافی نیستند. ورزش و حفظ تناسب اندام سبب کاهش درد می شود و سبب می شود که فرد راحتتر نماز خویش را به جا بیاورد. مصرف منابع اسید چرب امگا-۳، میوه ها و سبزی ها، ادویه ها، حبوبات و غلات کامل و مصرف آب به میزان حداقل ۸ لیوان در کل وعده های سحری، افطار، شام و شب تا سحر می تواند در بهبود درد مفاصل کمک کننده باشد.




منبع:

5.0 / <5
1128
1401/01/13
20:12:59
تگهای خبر: التهاب , بهداشت , بیماری , پزشك
X
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
آزمایشگاه رادین