مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت:

سرطان دومین عامل مرگ در جهان

سرطان دومین عامل مرگ در جهان

به گزارش آزمایشگاه رادین، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: سرطان بعنوان دومین عامل مرگ ومیر در جهان شناخته و سالانه ۱۴.۱ میلیون مورد جدید و ۸.۲ میلیون مرگ ناشی از آن تخمین زده می شود.


به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از خبرگزاری ایرنا از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، احمد اسماعیل زاده با تاکید بر ارتباط میان اضافه وزن و خطر مبتلا شدن به سرطان عنوان کرد: در کنار عوامل خطر آفرین شناخته شده ای نظیر استعداد ژنتیکی، پرتوهای یونیزان، مصرف دخانیات، عفونت ها، رژیم غذایی ناسالم، مصرف الکل، سبک زندگی کم تحرک و سایر عوامل محیطی، چاقی هم بعنوان یک عامل خطر ثابت برای چندین نوع بدخیمی مطرح است.
ارتباط اضافه وزن با افزایش ریسک مبتلا شدن به سرطان
وی اضافه کرد: هر چه میزان اضافه وزن بیشتر باشد و فرد برای مدت طولانی تری گرفتار اضافه وزن باشد، خطر مبتلا شدن به سرطان افزایش خواهد یافت. حفظ وزن مناسب می تواند خطر مبتلا شدن به ۱۳ نوع سرطان را کم کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن اشاره به این که داشتن اضافه وزن به معنای قطعیت در مبتلا شدن به سرطان نیست، اما خطر آنرا به صورت قابل توجهی بالا می برد، تاکید کرد: اگر گرفتار اضافه وزن هستید، جلوگیری از افزایش وزن بیشتر و کوشش برای کاهش وزن می تواند به کاهش خطر مبتلا شدن به سرطان کمک نماید.

اهمیت حفظ وزن سالم
اسماعیل زاده با تاکید بر اهمیت حفظ وزن سالم اظهار نمود: حفظ وزن مناسب نه تنها خطر مبتلا شدن به سرطان را می کاهد، بلکه فواید گوناگونی همچون افزایش سطح انرژی و کاهش خطر بیماری هایی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و درد مفاصل بهمراه دارد.
چگونه اضافه وزن و چاقی می تواند خطر سرطان را افزایش دهد؟
وی توضیح داد: چربی اضافی در بدن تنها یک بافت غیرفعال نیست، بلکه به شکل پویا سیگنال هایی به دیگر بخش های بدن ارسال می کند. این سیگنال ها می توانند به سلول ها پیام دهند تا سریع تر و بیشتر تقسیم شوند، که این موضوع امکان دارد زمینه ساز بروز سرطان باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمورد این که آیا سیگنال های انتشار یافته توسط سلول های چربی منجر به چه مکانیسم هایی می شود؟ تشریح کرد: یکی از این مکانیسم ها هورمون های رشد است؛ تجمع بیش از اندازه چربی در بدن می تواند سطح هورمون های رشد را افزایش دهد. این هورمون ها به سلول ها پیام می دهد تا بیشتر و سریع تر تقسیم شود، که در نتیجه احتمال رشد سلول های سرطانی به طرز قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
اسماعیل زاده اضافه کرد: مکانیسم دیگر، ایجاد التهاب است؛ حضور سلول های چربی در بدن، سلول های ایمنی را بسمت این مناطق جذب می کند. این تجمع منجر به التهاب می شود که خود محرکی برای تقسیم سریع تر سلول ها است. در طول زمان، این التهاب مداوم می تواند زمینه ساز افزایش ریسک مبتلا شدن به سرطان شود.
وی سومین مکانیسم را هورمون های جنسی عنوان و بیان نمود: بعد از یائسگی، سلول های چربی آغاز به تولید هورمون استروژن می کنند. این هورمون می تواند تقسیم سلول های موجود در بافت های حساس مانند سینه و رحم را افزایش دهد و در نهایت خطر بروز سرطان در این نواحی را بالا ببرد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان نمود: این موارد، اصلی ترین مکانیسم هایی هستند که از راه آنها چربی اضافی بدن می تواند منجر به سرطان شود و تابحال توسط دانشمندان شناسایی شده اند. با این وجود، تحقیقات همچنان برای کشف جزئیات بیشتر و درک عمیق تر این ارتباط ادامه دارد.
اسماعیل زاده اظهار نمود: تحقیقات گسترده و باکیفیتی طی دهه های گذشته انجام شده که به صورت واضح ارتباط میان اضافه وزن و سرطان را نشان داده است. این مطالعات که میلیونها نفر را دربر گرفته اند، به ما اطمینان می دهد که چاقی یکی از عوامل مؤثر در بروز سرطان است. هر چه میزان اضافه وزن بیشتر باشد و مدت طولانی تری حفظ شود، خطر مبتلا شدن به سرطان افزایش خواهد یافت. علاوه بر این، شواهد علمی روشنی در دست است که توضیح می دهد چگونه سلول های چربی می تواند فرایندهای مرتبط با تشکیل سرطان را تحریک کند.
وی اضافه کرد: تحقیقات علمی نشان داده اند که اضافه وزن و چاقی می توانند خطر مبتلا شدن به ۱۳ نوع مختلف سرطان را بالا برند. این سرطان ها شامل سینه و روده (دو مورد از شایع ترین انواع سرطان ها)، پانکراس، مری و کیسه صفرا (سه نوع از سخت ترین سرطان ها برای درمان)، رحم و تخمدان، کلیه، کبد و قسمت فوقانی معده، میلوما (نوعی سرطان خون)، مننژیوم (نوعی تومور مغزی) و تیروئید هستند. البته این بدان معنا نیست که همه اشخاصی که اضافه وزن دارند حتما به سرطان مبتلا می شوند، اما این خطر در افراد چاق یا دارای اضافه وزن به صورت قابل توجهی بیشتر است.
آیا وزن شما سالم است؟
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: اضافه وزن می تواند خطر مبتلا شدن به بیماری هایی همچون دیابت نوع ۲، افزایش فشار خون، بیماری های قلبی عروقی و سرطان را افزایش دهد. هرچند وزن مناسب برای هر فرد متفاوت می باشد، اما ابزارهایی وجود دارد که می تواند به شما کمک نماید تا بفهمید آیا وزن شما در محدوده سالم قرار دارد یا خیر. یکی از این ابزارها شاخص توده بدنی (BMI) است.
شاخص توده بدنی (BMI)؛ ابزاری برای ارزیابی وزن سالم
اسماعیل زاده توضیح داد: BMI یکی از روش های اندازه گیری وزن سالم می باشد که از ترکیب قد و وزن به دست می آید. باآنکه BMI یک ابزار کامل نیست، اما می تواند نقطه شروع خوبی برای ارزیابی وضعیت وزن شما باشد. با استفاده از این شاخص میتوان تشخیص داد که آیا وزن شما در محدوده سالم، کم وزن، اضافه وزن یا چاق قرار دارد.

تأثیر پیشینه قومی بر وزن سالم
وی بیان نمود: پیشینه قومی هم در ارزیابی وزن سالم درنظر گرفته می شود. برای بزرگسالان با پیشینه قومیتی آسیای جنوبی، چینی، دیگر آسیایی، خاورمیانه، آفریقای سیاه یا آفریقایی-کارائیب، BMI ۲۳ یا بیشتر بعنوان اضافه وزن و BMI ۲۷.۵ یا بیشتر بعنوان چاق درنظر گرفته می شود. برای بزرگسالانی که این پیشینه های قومیتی را ندارند، BMI ۲۵ یا بیشتر بعنوان اضافه وزن و BMI ۳۰ یا بیشتر بعنوان چاق تلقی می شود.

BMI بالاتر از ۲۵ و افزایش ریسک سرطان

وی ادامه داد: BMI بالای ۲۵ با افزایش ریسک مبتلا شدن به ۱۳ نوع سرطان همراه می باشد. البته داشتن BMI بالاتر از ۲۵ به این معنا نیست که حتما به سرطان مبتلا خواهید شد. اقدامات مختلفی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر خود انجام دهید و سلامت خویش را بهبود بخشید.

تأثیر محل ذخیره چربی در بدن بر خطر سرطان

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه در ادامه اظهار نمود: جایی که چربی در بدن ذخیره می شود هم می تواند بر خطر مبتلا شدن به سرطان تاثیر بگذارد. برخی تحقیقات نشان می دهند که اشخاصی که چربی زیادی در ناحیه وسط بدن، نزدیک معده، ذخیره می کنند، در معرض خطر بیشتری برای مبتلا شدن به برخی انواع سرطان هستند. هرچند هنوز تحقیقات بیشتری برای درک علت دقیق این پدیده لازم است، اما احتمالا این مورد به سبب فعالیت زیاد چربی اطراف ناحیه شکم در ارسال سیگنال ها به سایر بخش های بدن است.

استفاده از نسبت دور کمر به قد برای ارزیابی چربی شکم

وی ادامه داد: نسبت دور کمر به قد یکی از ابزارهای مفید برای تشخیص اینست که آیا شما بیش از اندازه چربی بدن خویش را در اطراف شکم حمل می کنید یا خیر. چربی اضافی در این ناحیه می تواند خطر مبتلا شدن به برخی بیماری ها را افزایش دهد. اگر BMI شما کمتر از ۳۵ است، می توانید از نسبت دور کمر به قد و همینطور BMI برای ارزیابی وزن خود استفاده کنید. برای محاسبه این نسبت، کافی است اندازه کمر خویش را بر حسب سانتی متر بر قد خود به سانتی متر تقسیم کنید. هدف اینست که سایز کمر شما کمتر از نیمی از قدتان باشد. به بیانی دیگر، نسبت دور کمر به قد باید ۰.۵ یا کمتر باشد.



منبع:

5.0 / <5
19
1403/11/10
11:53:38
تگهای خبر: آموزش , ابزار , التهاب , بهداشت
X
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
آزمایشگاه رادین