ماموریت های درمانی دولت سیزدهم؛
از اجرای قانون پرستاری بعد از ۱۵ سال تا اقدام ویژه برای درمان ناباروری
آزمایشگاه رادین از اجرای قانون پرستاری بعد از ۱۵ سال تا اقدام ویژه برای درمان ناباروری
به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از ایسنا، درمان به عنوان یکی از مهم ترین پایه های سلامت کشور که مقرر است رنج بیماری را کم کند، در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت و حتی تعدادی از تکالیف بجای مانده در این عرصه به میدان اجرا و عمل آمد. یکی از اقداماتی که طی یکسال اخیر در معاونت درمان و معاونت پرستاری وزارت بهداشت پس از سال ها وعده و وعید، با جدیت آغاز شد، بحث تعرفه گذاری خدمات پرستاری بود؛ موضوعی که به مدت ۱۵ سال در دولت های مختلف مغفول مانده بود و اراده ای برای اجرایش وجود نداشت، اما در دوره اخیر وزارت بهداشت بالاخره اجرائی شد؛ بطوریکه بگفته وزارت بهداشتی ها هویت بخشی و تکریم عملی حرفه پرستاری تعرفه های خدمات پرستاری و ابلاغ ارزش نسبی و ضریب ریالی آن در سال ۱۴۰۱ بعد از ۱۵ سال، نهایی شد.
ابلاغ اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری پس از ۱۵ سالبنابراین با وجود این که نزدیک ۱۵ سال از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در مجلس شورای اسلامی گذشته و فراز و نشیب های زیادی طی شده بود، برای نخستین بار در تاریخ پرستاری کشور، تعرفه های پرستاری در ۵ تیر ماه سال ۱۴۰۱ تصویب و رسما ابلاغ گردید و عملا تعرفه های پرستاری شناسنامه دار شد که شعار هویت مستقل پرستاری را محقق کرد.
در نهایت اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱، حمیدرضا عزیزی - معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری اعلام نمود که جداول تعرفه های پرستاری نیز ابلاغ گردیده است. در عین حال وزارت بهداشتی ها هم اعلام نمودند که برای اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری بودجه ای ۵۰۰۰ میلیاردی تومانی در سال ۱۴۰۱ اختصاص داده شده که البته این مبلغ بعلاوه مبلغی است که به عنوان کارانه تا قبل از این به همکاران پرداخت می شد که تقریباً ۱.۶ هزار میلیارد بود. در حقیقت مجموع رقم برای پرداخت های پرستاری ۶.۶ هزارمیلیارد تومان است. از طرفی هم اعلام گردید که از آنجا که امسال نخستین سال اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری است، ردیف بودجه مربوط به این امر ( ۵۰۰۰ میلیارد تومان) در اعتبارات وزارت بهداشت گنجانده شد.
تفاهم وزارت بهداشت و بیمه سلامت برای اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری
نحوه پرداخت تعرفه های پرستاری
همچنین اعلام گردید که در امتداد رعایت قاعده فروشنده و خریدار خدمت، تفاهم نامه ای میان وزارت بهداشت و بیمه سلامت به امضا رسیده که یک نسخه از آن به سازمان برنامه و بودجه ارسال شد تا بجای این که پول توسط سازمان برنامه و بودجه به وزارت بهداشت بیاید، به سازمان بیمه گر رود و آنها به عنوان خریدار خدمت برمبنای رسیدگی به اسناد در قالب تعرفه گذاری خدمات پرستاری محاسبات را انجام داده و وجه بوسیله بیمه توزیع شود. مسیر دریافت سایر بیمه ها هم از همین مسیر خواهد بود؛ بطوریکه بیمه سلامت به عنوان یک بیمه پایه در نظر گرفته شده و توزیع منابع از آن طریق صورت خواهد گرفت و سایر بیمه های پایه مسیر رسیدگی به اسناد و دریافت هزینه را از بیمه سلامت دنبال خواهند کرد.
در عین حال دکتر عباس عبادی- معاون پرستاری وزارت بهداشت اعلام نمود که ارزش نسبی خدمات پرستاری هم به تصویب هیات وزیران رسیده و دستورالعمل رسیدگی به اسناد تعرفه بسته خدمات و مراقبت های پرستاری نیز توسط دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت در تیرماه سال جاری ابلاغ گردید.
به گفته وی، تدوین دستورالعمل اجرای تعرفه های خدمات پرستاری در HIS منجر به اجرائی شدن کدهای مربوطه شده است. همین طور تدوین دستورالعمل بازتوزیع کارانه پرستاران مشمول قانون تعرفه گذاری نهایی شده و به زودی ابلاغ می شود که براساس آن امیدواریم از مهرماه پرداختی پرستاران با احتساب معوقه از شروع فروردین ماه سال جاری بر طبق قانون تعرفه گذاری صورت گیرد.
اخیرا نیز وزیر بهداشت در این رابطه اعلام نمود که «تعرفه پرستاری بعد از ۱۵ سال به تصویب هیات دولت رسید و آخر شهریور اجرائی می شود و از شروع سال ما همه پرداختی ها را انجام خواهیم داد.»
تاسیس کلینیک های مراقبت تسکینی؛ بزودی
در عین حال یکی از برنامه های معاونت پرستاری در دولت سیزدهم، ایجاد کلینیک های مراقبت تسکینی است که گفته شده برای انجام طرح پایلوت کلینیک های مراقبت تسکینی، تفاهم نامه همکاری با دانشگاه های علوم پزشکی گیلان، اهواز و مشهد جهت تاسیس کلینیک مراقبت تسکینی منعقد شده و اعتبار جهت تامین زیرساخت ها و الزامات راه اندازی کلینیک تامین شده است.
اجرای طرح پرستاری پیگیریهمچنین اجرای طرح پرستاری پیگیری یکی دیگر از اقدامات انجام شده در زمینه پرستاری کشور بوده است. باید توجه کرد که طرح پرستار پیگیری، بمنظور اصلاح و بازتعریف فرآیندهای در رابطه با مدیریت بیماران مبتلا به بیماریهای غیرواگیر منتخب پس از ترخیص از بیمارستان، به عنوان یکی از راهبردها جهت ادامه مراقبت از بیمار خصوصاً در طول انتقال از بیمارستان به منزل با هدف ارتقای خودمدیریتی بیماران و افزایش تبعیت آنها از درمان، پیش گیری از چالش های بیمار و خانواده بعد از ترخیص و کاهش موارد بستری مجدد در شهریور ماه ۱۳۹۸ طراحی شد. نسخه اول دستورالعمل اجرائی این طرح از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ شروع و بعد از برگزاری جلسات گوناگون کارشناسی و بعد از عقد تفاهمنامه همکاری و تامین اعتبارات لازم از طرف معاونت پرستاری، در تیرماه ۱۳۹۹ به مراکز پایلوت طرح شامل دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی (بیمارستان های مسیح دانشوری، لقمان و شهید مدرس)، شیراز (بیمارستان های شهید نمازی، قلب الزهرا (س) وشهید فقیهی) و بیرجند (بیمارستان رازی) ابلاغ گردید. در این فاز و بمنظور اجرای آزمایشی برنامه، بیماران مبتلا به بیماریهای غیرواگیر شامل نارسایی مزمن قلب، نارسایی مزمن انسدادی ریه و بیماران مبتلا به لطمه عروق مغزی، به عنوان گروه هدف انتخاب شدند. پس از بازبینی های انجام شده در دستورالعمل های اولیه طرح، نسخه سوم این دستورالعمل که با مشارکت مرکز بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت و دفتر بیماریهای خاص معاونت درمان ستاد وزارت تدوین و بیماری دیابت نیز به بیماریهای مشمول طرح پیگیری افزوده شد، در تیرماه ۱۴۰۰ به ۲۸ دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی کشور که پیش تر، متقاضی اجرای آن بودند، ابلاغ گردید.
در نهایت هم وزارت بهداشتی ها اعلام نمودند که طرح پایلوت پرستاری پیگیری بعد از اجرا در یک بازه زمانی یک ساله با نتایج مثبت و موفقی همراه بوده است و نسخه چهارم دستورالعمل اجرائی طرح برای پنج بیماری غیر واگیر و مزمن شایع شامل نارسایی قلبی، بیماریهای مزمن تنفسی، سکته مغزی، دیابت و سرطان، در ادغام با کلینیک های آموزش بیمار مستقر در بیمارستان ها، تدوین و فاکتورهای اثربخشی برنامه، شناسنامه شاخص ها و طراحی ابزارهای اندازه گیری پیامدها تهیه شده است و در خردادماه ۱۴۰۱ در قالب دستورالعمل اجرائی واحد پرستاری آموزش و پیگیری بیمار به دانشگاه ها ابلاغ گردید.
احداث ۵۵ مرکز درمانی در مناطق محروم کشور
باید توجه کرد که یکی از اولویت های مهم وزارت بهداشت در دولت سیزدهم، نگاه و توجه ویژه به مناطق محروم عنوان شده است؛ بطوریکه وزیر بهداشت بارها و بارها نسبت به این مساله تاکید و اعلام نموده است که وزارت بهداشت و درمان با دنبال کردن طرح عدالت و تعالی سیستم سلامت در کشور بدنبال توجه ویژه به مناطق محروم و توزیع عادلانه امکانات و خدمات درمانی در سطح کشور است. به همین دلیل هم اعلام گردید که طرح عدالت و تعالی سیستم سلامت با نگاه ویژه به مناطق محروم درحال تدوین است.
در عین حال وزارت بهداشتی ها اعلام نمودند که هدف عمده از اجرای طرح عدالت و تعالی نظام سلامت، ارتقای کمی و کیفی عادلانه فاکتورهای سلامت و آموزش پزشکی است. همین طور اعلام گردید که با اهمیت ترین مساله در این طرح تقویت، بازسازی و گسترش نظام شبکه بهداشت و درمان کشور است و در عین حال دسترسی عادلانه همه آحاد جامعه به خدمات سلامت، عدالت آموزشی، درمانی و پژوهشی، توزیع متوازن و عادلانه نیروی انسانی، تقویت و همه گیری و پوشش حداکثری بیمه پایه سلامت، تقویت و ارتقای کمی و کیفی پژوهش های کاربردی و تامین منابع پایدار در بخش سلامت از مهم ترین خاصیت های طرح عدالت و تعالی سیستم سلامت برشمرده شده است.
تجهیز ۷۹ بیمارستان با بیش از ۸۱۰۰ تخت بیمارستانی
در همین راستا هم در معاونت درمان با نگاه به ایجاد دسترسی عادلانه به خدمات درمانی یکسری طرح های توسعه ای شروع شد. اقدامات توسعه ای که در امتداد افزایش تخت های بیمارستانی و همین طور تجهیز بیمارستان ها و مراکز درمانی بودند. بطوریکه ۷۹ بیمارستان با بیش از ۸۱۰۰ تخت تجهیز شد و در عین حال حدود ۵۵ مرکز درمانی در مناطق محروم با رویکرد توزیع عادلانه خدمات سلامت، راه اندازی شدند.
نحوه توزیع پزشک متخصص در مناطق محروم
در عین حال اختصاص ۷۵ درصد از کل پزشکان متخصص «ضریب K» به مناطق محروم از مجموع پزشکان ضریب K توزیع شده در سطح کشور و افزایش ۱۰۰ درصدی حق ماندگاری پزشکان متخصص مقیم در مناطق محروم جهت ادامه خدمت در این مناطق و عدم جابه جایی به کلان شهرها از دیگر اقداماتی بود که در این دوره وزارت بهداشت و در امتداد دسترسی همگانی به درمان و خدمات سلامت و توزیع عادلانه خدمات سلامت انجام شد.
در عین حال ۷۰ محصول دانشی و راهنمای بالینی و استاندارد خدمت در زمینه درمان بیماران نیز از طرف معاونت درمان وزارت بهداشت طی یکسال اخیر ابلاغ گردیده است.
اقدام ویژه برای درمان ناباروری
همچنین در امتداد اجرای قانون جوانی جمعیت، وزارت بهداشتی ها برنامه ویژه ای برای مساعدت با تحقق این قانون در نظر گرفتند؛ بطوریکه دکتر بهرام عین اللهی- وزیر بهداشت، اعلام نمود که در حیطه وظایفی که به عهده ما بود، اقدامات قرارگاه جوانی جمعیت با فرماندهی وزیر بهداشت در حال انجام می باشد.
در همین راستا هم پوشش بیمه درمان ناباروری انجام شد. باید توجه کرد که بگفته وزارت بهداشتی ها حدود ۳.۵ میلیون زوج نابارور داریم که حالا با اقدامات انجام شده در حوزه طرح جوانی جمعیت، پوشش بیمه ای درمان ناباروری در شورای عالی بیمه سلامت برایشان به تصویب رسید و در هیات دولت هم تصویب گردید.
بر همین اساس هم تدوین ۲۰ استاندارد خدمات ناباروری و بخشنامه مراکز درمان ناباروری سطح ۲ و سطح ۳ در همین راستا انجام شده است.
دکتر علیرضا نمازی - سرپرست اداره کل بیمه سلامت استان تهران در این جهت اعلام نموده است که «از سال قبل تعرفه های درمان ناباروری بصورت گلوبال بود و از سه ماه آخر سال قبل دو تعرفه به ما ابلاغ شد؛ تعرفه دولتی و تعرفه عمومی غیر دولتی. ۹۰ درصد تعرفه دولتی برای مراکز درمانی دولتی و ۹۰ درصد تعرفه عمومی غیردولتی برای مراکز درمانی خصوصی، خیریه و عمومی غیر دولتی که قابل پرداخت می باشد.»
بیمه رایگان مادران حامله و جزئیات هزینه انجام زایمانبه اذعان دکتر نمازی، هزینه هر سیکل درمان ناباروری که بیمه پوشش می دهد، بسته به خدمتی که دریافت می شود از ۵۵۰ هزار تومان تا ۷ میلیون متغیر است و استفاده از این خدمات برای مراکز درمانی تسهیل شده و با مراجعه به سامانه های مربوطه می توانند خدمات را با جزئیات کد دریافت خدمت داشته باشند. وی همین طور تاکید دارد که سقفی دراین زمینه گذاشته نشده، اما به عنوان مثال IVF را در سال، سه مرتبه بیشتر نمی توان انجام داد؛ چونکه دوره های مورد نیاز برای انجام این عمل تا حصول نتیجه، سه تا چهار ماه است.
سرپرست اداره کل بیمه سلامت استان تهران همین طور می گوید: طبق قانون جوانی جمعیت، خانم های حامله فاقد بیمه، می توانند بصورت رایگان بیمه شوند. این درحالی است که طبق قوانین، بیمه شدن با رعایت شرط خانوار است، اما مادر حامله از این مساله مستثنی شده وحتی یک روز به زایمان و یا همان روز زایمان می تواند با مراجعه به دفاتر پیشخوان و ارائه مدارک مربوطه، بصورت رایگان بیمه شود. فرزند وی نیز تا پنج سالگی می تواند از خدمات بیمه ای رایگان استفاده نماید. مادران شیرده نیز تا دو سال می توانند از بیمه رایگان بهره گیرند.
تدوین برنامه نظام شبکه آزمایشگاهی کشوریصدور مجوز گردشگری سلامت برای ۲۰۰ بیمارستان
در عین حال تدوین برنامه نظام شبکه آزمایشگاهی کشوری، صدور مجوز گردشگری سلامت برای ۲۰۰ بیمارستان کشور و اجرای قرارداد خرید ۱۰۰۰ دستگاه آمبولانس از دیگر اقدامات انجام شده در زمینه درمان کشور طی یکسال گذشته بوده است.
همچنین مبلغ ۳.۰۰۰ میلیون ریال از محل ارزش افزوده به هیات امنای صرفه جویی ارزی پرداخت شده که مبلغ ۲.۰۰۰ میلیاردریال بابت خرید تجهیزات و طرح های بیمارستانی و مبلغ ۱.۰۰۰ میلیاردریال بابت تامین واکسن بوده است.
حمایت از چهار عمل پیوندی
بنابر اعلام سیدحسین صفوی رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی، در دوره اخیر، از چهار عمل پیوند شامل پیوندمغز استخوان، پیوند کبد، پیوند قلب و پیوند حمایت شده و تامین اقلام مصرفی مورد نیاز شامل ست ها ومحلول ها جهت انجام عمل پیوند، مساعدت جهت تامین قسمتی از هزینه های هتلینگ بیمارستانی بیماران پیوندی، تجهیز مراکز جدید و جایگزینی دستگاه های قدیمی موجود در مراکز پیوند با تازه ترین نسل دستگاه های مورد نیاز نیز همچون اقداماتی بوده که از طرف هیات امنای صرفه جویی ارزی انجام شده است.
۲۰۳ مرکز هاب انتقال خون در استان ها
از سوی دیگر گسترش شبکه خون رسانی شامل ۲۰۳ مرکز هاب انتقال خون در ۳۱ استان و دستیابی به ۲۰۳۴۷۸۶ واحد اهدای خون داوطلبانه با وجود شرایط پاندمی کرونا از دیگر اقدامات در زمینه درمانی و بیمارستانی کشور و در امتداد رفع نیاز بیماران نیازمند خون در کشور انجام شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب